HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Linkblog

iPhone Blog

A legfrissebb hírek, érdekességek, szoftverek, gyakorlati tapasztalatok az iPhone és iPhone 3G/3GS telefonokhoz. Tippek, trükkök, tesztek és összehasonlítások.

Friss topikok

Archívum

Online látogatók

Nagy iPhone 3GS Teszt

2009.06.22. 07:13 :: yxcyxc

 Az engadget.com a napokban megírta az eddigi legteljesebbnek tűnő tesztek az új 3GS-ről, gondoltam lefordítom nektek a fontosabb részeket, hátha valaki nem olvasta.

Mint azt már mindenki tudja, a telefon külsőre mit sem változott, szemből nézve kikapcsolt állapotban a legnagyobb fan, de talan még maga Steve sem tudná megkülönböztetni a sima 3G-től. Minden változást belül kell keresni, ahol találnánk egy felturbózott processzort, nagyobb rendszer- és usermemóriát, és precízebb optikát. (Nem) véletlenül a 3GS kiadása pont az OS 3.0 kiadásával esik egybe, ami a régebbi iPhone felhasználóknak is elérhető.

Megéri-e az árát az új 3GS? Kiderül!

Hardver

A már-már hivatalos adatként kezelt pletykák szerint a korábbi 400MHz-es processzor órajele 600MHz-re növekedett, ami megegyezik a Palm Pre órajelével. Továbbá RAM-ból is rádupláztak, a korábbi 128MB helyett most 256 áll a kóderek és a userek rendelkezésére. A tárkapacitást már úgyis mindenki tudja, de azért leírom, hogy ez is duplázott, a legkisebb 3GS tehát 16GB-os, a nagyobbik pedig kétszer ekkora. Az új gép a PowerVR SGX grafikus csip segítségével támogatja az OpenGL ES 2.0-t, így a 3d-s alkalmazásokban nagyobb frameratet érhetünk el, valamint csökkennek a betöltési idők.

És valóban, a mindennapi életben a felhasználó csak azt veszi észre, hogy minden láthatóan gyorsabban történik. Alkalmazások indítása, hosszú listák görgetése, kontaktok, üzenetek megnyitása közben az S (mint Speed) érezhetően gyorsabb lett. Kezdetnek nem rossz.

Az engadget-es srácok csináltak is egy gyors összehasonlító tesztet egy restore-olt 3G és a 3GS között:

Látható, hogy az egyébként nemsokkal gyorsabb 3GS 3d-s alkalmazásban milyen sokat ráver a korábbi modellre.

Kijelző

E tekintetben az Apple nem találta fel újra a spanyol viaszt, de azért ezt a részt sem kezelte teljesen érdektelenül.

A kijelző technikailag azonos az elődjéével, a szokásos 320x480-as kijelzőt kapta, ami az eredeti iPhone megjelenésekor még élvonalbeli volt, manapság viszont ennél jóval részletesebb kijelzővel szerelt csúcstelefonja van szinte az összes gyártónak.

A lehúzást elkerülendő, az Apple azért belerakott valamit, aminek mindenki örülni fog, ez pedig az oleofobikus (oleophobic ?) külső réteg, mely annyira ujjlenyomat taszító, hogy alig bírunk hozzányúlni! Ha viszont mégis sikerül, a nyomokat simán az ingujjunkkal letörölhetjük, ami idáig nem volt valami hatásos megoldás..

Nem váltja meg a világot, de azért jó ha van.

 

 Kamera

 

Na itt azért már történt néhány változás, bár igazán világrengetőnek ezeket se lehet nevezni. Kezdésnek 2MP helyett már 3MP áll rendelkezésünkre, ezt pedig ügyes autófólusz egészíti ki. Az iPhone végre nem az egész világra fókuszál egyszerre, hanem csak a kép azon részére ahova rábökünk. 10cm vagy annál közelebbi tárgyakra pedig automatikusan makrózik, de senki ne várjon csodát, (még mindig) nem váltja le a direkt erre a célra epített gépeket. Persze azokban nincs iránytű meg GPS.

A manuál fókusz csak fényképező módban áll rendelkezésünkre, kamera módban továbbra is "mindenhova fókuszálunk".

Itt található néhány fotó az új optikával.

Szoftver

 

 

 

 

A legnagyobb változások itt történtek, melyeket az OS3.0 kelt életre.

Ezek nagyrészét egy részét persze a régebbi vasak is megkapják az új OS-sel, de van ami 3GS-exkluzív

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kivágás, másolás, beillesztés

Azt hiszem erről már mindenki eleget hallott, de egy videót azért berakok róla:

Push üzenetek

Még tavaly ilyenkor megígérte az Apple, hogy kapunk push üzeneteket - pl azonnali jelzést, ha mail érkezik, az Store-ból letöltött alkalmazásokhoz új pálya vagy egyéb újdonságok, melyet a készítők megosztanának a userekkel.

Persze a tavalyi év úgy telt el, hogy ezután egy-két szónál többet nem hallhattunk a push-ról. Azonban most az OS3.0-val megérkezett, lássuk mit tud.

Egyelőre sajnos csak néhány app támogatja, ám biztosra vehető, hogy ezek száma folyamatosan növekedni fog. Persze kérdés, hogy biztosan jó-e, ha mindenféle app dobál majd fel idegesítő pop-up ablakokat új pályákról, fegyverekről és upgradekről, a felhasználó folyamatos kereszttűzben érezheti magát, 10új pálya $9.99; vegyél atomgránátot a worms-höz $4.99 és még lehetne sorolni. Persze az e-mail esetében pozitívum, de nem ez az első device ami szól, ha új üzenet érkezik.

 

Videófelvétel / szerkesztés

 

Na ez egy valóban használható és jól összerakott funkció. Kezdésnek jól hangzik, hogy 640x480-as felbontást rögzít hanggal és 30FPS-sel! Ez nem csak, hogy elfogadható de használhatónak is nevezhető. Persze csak akkor ha nem mozifilmet rendeznél, de tökéletes youtube-videókat lőhetsz vele, amit ugye pár bökéssel fel is tölthetsz. Már látom ahogy a 3GS-sel shotolt videók elárasztják a megosztót.

Az engadget még azt is megkockáztatja, hogy minőségre van olyan jó, mint az alsó-kategóriás videokamerák. Hát.. talán nem, de valóban csak nagyon kicsivel van lemaradva és az is kárpótol, hogy nem kell magunkkal hurcibálni a kamerát, kesztyűtartóba dobni amikor épp nem kell, hanem egyetlen device-szal a zsebünkben szaladgálhatunk, és mindig azt vesszük elő ami épp kell. Elvégre ez volna a végcél..

Jó.. VGA videót azért manapság már vesz jónéhány telefon. Igaz a legtöbbjük 15FPS-sel aminél egy mozgó autót követni is necces, de azért van ami akár 120FPS-sel rögzít. Amit viszont egyik sem tud, az a felvett videó azonnali szerkesztése! Néhány ujjmozdulattal csak beállítjuk a kívánt kezdő- és végpontját a videónknak és a Trim gomb megnyomásával máris csak a lényeget tartottuk meg. Hátulütője a dolognak, hogy nincsen "Save as", tehát vágás után a kivágott frame-ek megsemmisülnek, nem lehet két verziónk.

Iránytű / Google Maps

Az iránytű önmagában az első óra szórakozás után nem sokat ér. Persze ha egyszer eltévedek a sivatagban akkor biztosan áldanám Steve nevét - amíg le nem merül az akku.

Google Maps-szel együtt viszont már tényleg használható a dolog! Ezentúl a maps kijelzi a usernek hogy merre néz, és -az iránytű segítségével- real-time update-eli önmagát ahogy haladunk uticélunk felé. A videón is látható, hogy elég fancy képesség.

 

Azt hiszem ezek kb a legfontosabb újítások, bár személy szerint én szívesen láttam volna a matt gumis hátlapú verziót is, de talán még nem kell végleg lemondanunk arról sem.

Kihagytam egyelőre a hangvezérléssel és az akkuidővel kapcsolatos tapasztalatokat, ezeket a napokban posztolom.

Szólj hozzá!

Címkék: teszt iphone review 3gs

A bejegyzés trackback címe:

https://iphoneblog.blog.hu/api/trackback/id/tr421200215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása